top of page

Hur ljusterapi kan hjälpa din solskadade hud och hy

Om din hud är skadats av solen kan det bästa var låta det vara, och vänta tills huden «klarat» sig själv, men det är inte nödvändigtvis sant. Rödljusterapi är en av de mest effektiva behandlingarna för att föryngra frisk hud och återställa den till sitt strålande, spänstiga, fasta och ungdomliga tillstånd. I den här blogg pratar vi om hur man reparerar skadad hud med ett terapeutiskt ljus.

Rött ljusterapi Blush kan användas ensam eller som en del av ett holistiskt helande tillvägagångssätt som stödjer hudens hälsa på cellnivå. Förutom några bra livsstilsval kan det vara hemligheten att återfå och behålla en ung hud.


På slutet av sommaren kan man gå in i höstsäsongen med lite solskador. Ingen gillar att bränna sig i solen eller ha sol skadad hud. All ytlig exponering av UVA/UVB-strålar kan ha utmanat ditt glödande utseende. Här är några sätt att återhämta, bota och vända solskadorna i sensommar.Hur ljusterapi kan hjälpa din solskadade hud och hy

Om din hud är skadats av solen kan det bästa var låta det vara, och vänta tills huden «klarat» sig själv, men det är inte nödvändigtvis sant. Rödljusterapi är en av de mest effektiva behandlingarna för att föryngra frisk hud och återställa den till sitt strålande, spänstiga, fasta och ungdomliga tillstånd. I den här blogg pratar vi om hur man reparerar skadad hud med ett terapeutiskt ljus.

Rött ljusterapi Blush kan användas ensam eller som en del av ett holistiskt helande tillvägagångssätt som stödjer hudens hälsa på cellnivå. Förutom några bra livsstilsval kan det vara hemligheten att återfå och behålla en ung hud.


Vad händer under hudskadan.

Om din hud är skadad vill man gärna få den reparerad, och man vill förmodligen att det ska ske snabbt. Men att återställa och bibehålla en frisk hud är ingen snabb lösning, och det är inte bara en skönhetsgrej. Det är en fråga om din allmänna hälsa. Huden är det största och mycket viktiga organet i våra kroppar och är första försvarslinje mot patogener. Det spelar också en viktig roll för att hjälpa din kropp att behålla det nödvändiga vätska.


När det yttre lagret av huden (känd som hudbarriären) skadas, försvagas det och blir mer känsligt för ytterligare skador. Om man redan har sopat bort en dålig solbränna som en "engångsgrej", tänk om. Djupt under den rodnade huden har UV-strålar orsakat skador på hudceller, vilket har gjort dem sämre att utföra sina normala funktioner.


Varje del av kroppen är sammankopplad. Hudskador kan leda till överskott av fuktförlust eller bakteriell infiltration, vilket kan påverka dina organs förmåga att göra sitt jobb. Det är alltså inte bara huden som kan skadas av för mycket solnöje. Hela din kropp kan lida i viss utsträckning.

Låt oss diskutera orsakerna till hudskador så att du kan vidta åtgärder för att undvika en upprepning innan du går vidare till användningen av specifika tekniker för att vända skadan.


Hur vet du att du har hudskador?

Hudskador kan uppstå på flera sätt. Solen är främst ansvarig,

men det är inte den enda.

Andra potentiella källor till olika typer av hudskador inkluderar irritation från klorerade pooler, hushållsprodukter eller skönhetsprodukter, som alla kan orsaka sveda, torrhet, klåda, rodnad och/eller utslag. I allmänhet är det tillräckligt att undvika sådana situationer eller produkter för att stimulera läkning.

Huden kan också skadas av dålig näring; specifikt en bearbetad diet med mycket socker och konstgjorda ingredienser. Denna typ av diet kan leda till kroniskt undernärda celler, som sedan prioriterar överlevnad framför andra funktioner som replikering eller självreparation.


Rökning, överdriven droganvändning, sömnbrist och kronisk stress kan också orsaka hudskador. Dessa skador tenderar att öka med tiden, så att de kanske inte blir synliga på årtionden.Du vet att din hud har skadats när...


Du har en solbränna.

I små mängder är solljus fördelaktigt; till exempel är det viktigt för att öka produktionen av vitamin D. Kroppen vet dock när den har fått tillräckligt med sol och den reagerar genom att öka produktionen av ett pigment som kallas melanin. Hos personer med ljus hy kan detta vara inom 5 till 10 minuter när de exponeras för solen utan skydd. För personer med mycket mörk hud ökar produktionen av melanin efter 45 till 60 minuter.


Melaninets funktion är att göra huden mörkare för att minska absorptionen av skadliga ultravioletta (UV) strålar. Men melanin kan inte göra mycket för att skydda din kropp från UV-strålar. Det räcker inte som en barriär för att blockera alla UV-strålar; de som tar sig igenom (eller kom igenom innan kroppen ökade melaninproduktionen) kan skada det genetiska materialet i hudcellerna. Detta medför en ökad risk att utveckla karcinom, melanom och andra typer av hudcancer.


Du har blivit solbränd

Medan den smärtsamma rodnaden av solbränna kan läka inom en vecka eller två, är skadorna på huden bestående. De långsiktiga effekterna av upprepad solbränna inkluderar för tidiga rynkor och solfläckar (även kända som åldersfläckar), som bildas efter att UV-strålning skadar det strukturella kollagenet som stöder huden, vilket leder till onormal melaninproduktion.

Åldersfläckar, som bildas efter att UV-strålning skadar det strukturella kollagenet som stöder huden, är ett resultat av onormal melaninproduktion.

Inflammation kan vara din största fiende när du har att göra med solbränna. Om det finns en snabb svullnad i området för brännskadan kan detta resultera i långvariga solskador och provocera fram andra hudåkommor.Är det möjligt att hjälpa till på hudens skada?

I många fall är svaret ja: Hudskador kan vändas med ett helhetsgrepp. Detta innebär att du inte bara förlitar dig på aktuella behandlingar som oljor eller krämer, utan snarare att stödja din kropp på cellnivå.

Kroppen har en anmärkningsvärd förmåga att läka sig själv, men denna process måste stödjas – eller åtminstone inte störas.

Du kommer att vara mest framgångsrik i att hjälpa din hud inifrån och ut genom att använda en mängd olika terapier och metoder.Lägg till ljusterapi till din hudvårdsrutin

Rödljusterapi är ett smärtfritt och naturligt tillvägagångssätt som har rötter i uråldrig solterapi. Men till skillnad från naturligt solljus, som utsätter huden för UV-ljus, använder rödljusterapi endast de våglängder av ljus som har studerats brett och som är kända för att stimulera positiva biologiska processer i kroppen.

Faktum är att den danske läkaren Niels Ryberg Finsen fick Nobelpriset i medicin redan 1903 för sina forskningsresultat på Lupus och andra hudsjukdomar, med hjälp av rött ljus.


Ett av de viktigaste sätten på vilket rött ljus kan läka hudskador är genom den vitaliserande cellulära aktiviteten. Utmattade celler fungerar inte ordentligt, vilket innebär att de inte kan göra sitt jobb med full kapacitet.

Specifikt producerar energigeneratorerna inuti cellerna, så kallade mitokondrier, inte tillräckligt med bränsle för att cellerna ska fungera i toppform. Det är ett tillstånd som kallas mitokondriell dysfunktion och har associerats med acceleration av åldrande, muskelfel och till och med neurodegenerativa sjukdomar i hjärnan.


Hur fungerar det?

Människokroppen är mycket lyhörd för ljus. Allt ljus är till viss del fördelaktigt (inklusive UV-ljus), men för mycket kan vara skadligt. Rött ljus och nära infrarött ljus (NIR) är undantag, som stöds av tusentals oberoende studier.

Rödljusterapi går ut på att lysa rött och/eller NIR-ljus på kroppen för att stimulera biologiska processer. Dessa våglängder, som är en del av ett specifikt "terapeutiskt fönster", inkluderar röda våglängder mellan 630 och 660 nanometer (nm) och NIR-våglängder mellan 810 nm och 850 nm.

När röda och NIR-fotoner absorberas i huden interagerar de med de mitokondriella ljuskänsliga kromoforerna. Detta stimulerar mitokondrierna att omvandla glukos till adenosintrifosfat (ATP), vilket är bränslet som cellerna behöver för att göra sitt jobb, reparera sig själva, migrera och replikera. Rött ljus fungerar alltså som ett stimulerande medel för celler, men inte på ett koffeinhaltigt sätt, som har en tillfällig effekt.

Organismens system är direkt beroende av varandra, och stimulering av höga funktioner i ett system kan stimulera funktioner i andra system. Om du till exempel boostar funktionen hos celler i lymfsystemet, ökar du också funktionen hos hudceller som nu fått sin "soptunnel" återställd och de belastas inte längre av uppbyggt avfall och gifter.

När det gäller hur rött ljus specifikt hjälper huden, är genom att stimulera optimal cellfunktion, minskar inflammation och stimulerar cirkulationen och produktionen av kollagen/elastin, tre nyckelkomponenter i frisk hud.Hur reparerar rödljusterapi solskador?

Rödljusterapin använder en specifik våglängd av rött och nära infrarött ljus för att aktivera kroppens naturliga läkningsprocess. Det ökar också kroppens produktion av kollagen och elastin, som hjälper till att reparera solskador och andra hudproblem som ärrbildning och hyperpigmentering. Det ökar också kroppens naturliga immunsvar för att hjälpa Clearways döda celler och reparera skador en gång. Ökad kollagenproduktion jämnar huden, hjälper till att förbättra uppkomsten av fina linjer och rynkor.


Rödljusterapi gör inte bara mer kollagen, den skyddar också befintligt kollagen och hjälper huden att behålla sin elasticitet.


Fördelarna med rödljusbehandling för solskador.

Vanliga behandlingar för solskador inkluderar kemisk peeling och aktuella krämer och geler. Detta kan dock framkalla reaktioner hos personer med känslig hud och vissa tropiska behandlingar som retinol en vanlig OTC-lösning för rynkor ökar hudens känslighet för solljus. Dessutom, medan de kemiska peeling är säkra och ofta smärtsamma, utlöser en kemisk skrubb sådd av det övre lagret av huden, vilket ofta lämnar huden känslig tills den läker.


Syftet med dessa behandlingar är att öka cellförnyelsen är en del av orsaken till effektsensorns hudkänslighet och att provocera fram känslighet. Rödljusterapi aktiverar dock kroppens naturliga process för att öka kollagenproduktionen och vävnadsskador. Rödljusterapi har inga stilleståndstider och det finns inga skadliga biverkningar.RÖTT LJUSTERAPI KAN FÖRBEREDA DIG FÖR SOLEXPONERING.

Du kanske har märkt att den tidiga morgonsolen har mycket varmare toner än middagsljus. Detta beror på att solljuset måste färdas längre genom jordens atmosfär för att nå ytan. Blått och UV-ljus, med kortare våglängder, sprids i alla riktningar, medan ljus i det röda och nära infraröda området lättare kan penetrera atmosfären.

Denna tidiga morgondos av nära-infrarött ljus, enligt vissa forskare, kan spela en viktig evolutionär roll för att förbereda huden för mer skadlig solexponering mitt på dagen.

Det finns växande bevis för att rött ljusterapi kan ha en förkonditionerande effekt på en mängd olika funktioner. Att ge behandling före "förolämpning eller trauma" kan hjälpa till med en rad problem, inklusive smärtlindring och postkirurgisk läkning eller medicinsk procedur, och atletisk prestation. Denna förkonditionerande effekt på huden före solexponering kallas fotoprevention. Photizo Blush och Photizo Skin Care har visat sin effekt på att främja frisk hud och sårreparation.
I en studie från 2008 förbehandlades 13 deltagare med rött ljus vid 660 nm våglängd på ett lår före UV-exponering av båda låren. De behandlade områdena hade signifikant minskat erytem (rodnad) jämfört med den obehandlade sidan. Forskarna observerade en SPF-15-liknande skyddande effekt samt minskad postinflammatorisk hyperpigmentering.


Slutsats: Så att grunda/prima din hud med rött och nära-infrarött ljus har visat sig vara ett bra skydd för din hud, och på ett hälsosamt sätt. Och den ännu mer spännande delen av att använda ljus som ett helande verktyg är att du ger dig själv «lätt näring», hjälper din kropp inifrån och ut, eller för att vara mer korrekt, från cell till cell, hjälper ditt eget nätverk av byggare, för att hålla dina celler friska, glada och starka.

Och självklart är det viktigt att använda ett bra solskyddskräm med brett spektrum eller UV-clouting när du planerar att vara ute i solen.FORTSÄTTNING FÖLJER!Comments


bottom of page