top of page

Njut av maximala gym-fördelar med rött och nÀra infrarött ljusterapi, i ditt hem

Kanske lÀser du om det eftersom ditt gym nyligen skaffade en apparat för rött ljusterapi. Eller sÄ kanske du söker behandlingar pÄ ett spa eller en klinik med jÀmna mellanrum för andra problem, och du vill att fördelarna ska utstrÀckas till din trÀning.

I dessa fall, ja, det kan vara fördelaktigt att veta nÀr man ska tillÀmpa rött ljusterapi för att nÄ dina trÀningsmÄl. Men fitnessmÄl för de flesta inkluderar bÄde förbÀttrad prestation och snabbare ÄterhÀmtning. Inte bara det, den största faktorn för att bestÀmma effektiviteten av rödljusterapi Àr inte nÀr du applicerar den, utan hur ofta.


Röd och nÀra infraröd ljusterapi, nÀr den tillÀmpas före trÀning, kan förbÀttra effektiviteten och uthÄlligheten och kan skydda mot muskelskador. Detta innebÀr lÀngre och kraftfullare trÀningspass, med mindre smÀrta efterÄt. Rött ljusterapi före trÀning verkar ocksÄ vara det mest effektiva för viktminskning.


NÀr den appliceras efter trÀning, har PBM-ljusterapi visat sig minska oxidativ stress och inflammation, pÄskynda muskelreparation och ÄterhÀmtning och minska lÀkningstiden för skador. Detta Àr sÀrskilt anvÀndbart för dem som Àr angelÀgna om att komma tillbaka till gymmet (eller banan, yogastudion, mountainbiken...) efter en skada, eller smÀrta och ömhet Àr ett hinder för att trÀna oftare.


"Rött ljusterapi före trÀning verkar ocksÄ vara mest effektiv för viktminskning"


Flera studier visar att PBM-behandling före trÀning pÄverkar ett stort antal olika funktionella/biokemiska markörer.

PBM-terapi före trÀning verkar ha en betydande antioxidanteffekt. Minska oxidativ stress inducerad av trÀning, och förbÀttra dÀrför sport prestanda och förbÀttra ÄterhÀmtningen efter trÀning.


En trippelblind randomiserad kontrollerad studie (RCT) och en placebokontrollerad cross-over-studie utfördes pÄ fotbollsspelare pÄ hög nivÄ för att utvÀrdera effekterna av PBM-terapi tillÀmpad före ett progressivt löptest. Före och efter körningen togs mÀtningar av VO2 max och blod för att faststÀlla baseline muskelskada, och markörer för inflammatorisk och oxidativ stress utfördes med hjÀlp av noggranna biokemiska tester.

För studien anvÀnde forskarna handhÄllna PBM-terapiapparater som Photizo Sport, och sonderna applicerades pÄ totalt 9 olika stÀllen pÄ kroppen, tre stÀllen i tre av quadricepsmusklerna.

Tre platser utanför och innanför hamstringsgruppen, och en plats inom och utanför gastrocnemiusmuskeln.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099680/









bottom of page